Giovanni vill förmedla en doft av medelhavet

Sedan i vintras är Giovanni Ognissanti en del av Helsjöns lärarlag. Giovanni undervisar framförallt i svenska, men från och med höstterminen 2023 ansvarar han även för en italienskakurs på folkhögskolan.

– Vi kommer att ha två alternativ, du kan läsa italienska som en fristående kurs på kvartsfart en dag i veckan, eller i kombination med studier på skolans Allmän kurs. Som deltagare kommer du att få ta del av både språk och kultur. Kom till Helsjön och inled veckan med en doft av medelhavet!

Giovanni har tidigare arbetat som lärare på S:ta Elisabeths folkhögskola i Göteborg, och bor sedan några år tillbaka i Kinna med sin fru och tvååriga son.

– Vi gillar att vara ute i naturen. Som nyinflyttade har vi varit ute och bekantat oss med omgivningarna, och vid ett tillfälle stannade vi vid Helsjön. Jag blev positivt överraskad att det fanns en folkhögskola i den här fina miljön. När jag var inne för att fråga om vi kunde använda parkeringen, möttes jag av så trevliga människor, och det stannade kvar i medvetandet. När jag såg platsannonsen var det självklart att söka jobbet!

Framförallt är det synen på lärandet som lockar med folkhögskolan, berättar Givanni. Att kunskapen inte förmedlas uppifrån och ner, utan att det är en kollektiv process, där syftet är att möta deltagarna där de är, på deras villkor.

– Jag har arbetat som gymnasielärare också, och fick jobba mycket med att hålla ordning, det var ofta stressigt. Folkhögskolans grundtanke passar mig mycket bättre.

Giovanni växte upp i Göteborg, med en italiensk pappa och en svensk mamma, och många syskon. Hans katolska uppfostran och somrarna med familjen i Italien har bevarat mycket av den italienska identiteten.

– Nu är jag så taggad inför hösten, och hoppas komma in mer i vardagsverksamheten. Mitt mål är att Helsjön ska erbjuda den bästa italienskakursen du kan tänka dig!

Läs mer om Helsjöns Italienskakurs

publicerat av Tomas Pettersson
13 jun, 2023

Helsjön folkhögskola
Helsjön 1, 519 90 Horred

info@helsjon.se
0320-20 58 30