Helsjöns internat

Internatet är för närvarande fördelat på 3 hus med plats för 7 – 35 studerande per hus. Alla rummen är möblerade med säng, skrivbord, bokhylla, stol och lampor. Täcke och kudde tar du med dig själv. Huvudbyggnaden och Almeberg har anor från kurortstiden och ligger högt med utsikt över själva Helsjön. Rektorsvillan som på kurortstiden kallades “trean” är ett av de första husen som byggdes här. Det ligger nära både sjön och en stor, skogsklädd klippa. 

Huvudbyggnaden är det största huset med 35 rum i varierande storlek, fördelade på 2 våningar i samma hus som aula och matsal är beläget. Tvättfat finns på de flesta rum och duschar och toaletter i korridorerna. Det finns också tillgång till 2 välutrustade kök. I källaren finns tvättstuga med tork och strykmöjligheter. Huset byggdes 1929 så det är ett hus med många prång, vinklar och vrår. Dagrummet och altanen med eftermiddagssol är till för att umgås, spela biljard eller titta på TV tillsammans i.  Det är ett charmigt hus från kurortstiden som ligger högt, vilket ger en fantastisk utsikt över sjön eller de färgsprakande blandskogsbeklädda åsarna ner mot Horred, från många rum. Grillplatsen och den vedeldade bastun på udden kan du kanske också ana.

Almeberg är ett varsamt renoverat äldre hus med kurortsanor. Det ligger högt med härlig utsikt över Helsjön, den vedeldade bastun och Texelberget. Här finns 13 rum och ni delar tvättrum, toaletter och duschar. Det finns också ett välutrustat kök. Dagrum och altan inbjuder till många gemytliga fikastunder i goda vänners lag. Tvättstuga och torkrum finns också i huset.

Rektorsvillan är ett bostadshus med 7 rum fördelade på två våningar. Rummen är olika stora och det finns spännande vindsgarderober och andra vrår att upptäcka här och där. Det finns ett stort sällskapsrum med härlig utsikt över sjön och ett funktionellt kök som vetter ut mot klippan. Den gemensamma tvättstugan finns i källaren. Dusch finns på andra våning och toaletter som ni delar finns på båda våningarna.

Internet
Det finns möjlighet till fast internetuppkoppling av egen dator i de flesta rum samt tillgång till trådlöst internet dag och kvällstid samt helger. Skolans datorsal är tillgängliga dag och kvällstid. 

Kvällarna
På kvällarna finns det möjlighet att ta del av och medverka i programkvällar som konserter, filmkvällar, teater, poesikvällar, grillkvällar, och underhållning av olika slag, idrotta tillsammans eller samlas över en kopp te. Vi har en gymnastiksal med tillhörande bastu samt ett enkelt litet styrketräningsrum. Vi firar också olika gudstjänster i skolans kapell och samlas till morgonbön varje vardag.

Köket
Varje dag serverar köket allt från husmanskost till kryddstarka rätter från världens alla hörn. Här finns en medveten strategi att servera årstidsanpassad och ekologiskt producerad mat. 

På Helsjön köper vi fairtrademärkta produkter. Vi är KRAV-certifierade och mer än 25 % av maten som serveras är KRAV-godkänd eller motsvarande. Vi  erbjuder alltid ett vegetariskt alternativ och önskar man vegankost kan man förbeställa detta.

Internatförståndare

Karin Hugert

E-post: karin.hugert@helsjon.se
Telefon: 0761-07 34 94

Det är jag som ansvarar för att du som studerar på skolans långa utbildningar och bor på skolan ska trivas på Helsjön. Har du frågor om hur det är att bo på skolan så hör av dig.

Ta en rundtur på skolan

Helsjön folkhögskola
Helsjön 1, 519 90 Horred

info@helsjon.se
0320-20 58 30