Agnes fastnade för Helsjöns genrebredd

Det som var avgörande när Agnes Rask skulle välja skola var möjligheten att få en bred musikalisk grund. Sen har mycket andra positiva saker visat sig efter hand. Som gemenskapen på internatet. 

Jag har alltid spelat mycket musik, mina föräldrar håller på med musik, därför började jag spela piano. Sen gick jag Estet – musik på gymnasiet, och tyckte att det var kul, och ville fortsätta. Det blir rätt stor skillnad från gymnasiet till nu. På folkhögskola är alla mer engagerade, alla är här för musikens skull och vill spela musik.

När du kan välja stil helt själv, vad spelar du helst då?

Jag spelar väldigt mycket blandat. När jag har varit ute och spelat, till exempel på föreningar och för pensionärer, då blir det en viss typ av repertoar, man får anpassa sig efter publiken, men annars… gärna pop, och covers av låtar. När jag bara spelar piano har jag börja spela mer klassiskt. Här på skolan spelar jag mycket pop och rytmiskt. Det är väldigt kul.

Hur har dina framtidsplaner sett ut, har du haft någon dröm om att bli yrkesmusiker eller musiklärare eller nåt sånt?

Nej, jag har alltid mest haft musiken för skojs skull, men kan tänka mig att jobba med musikproduktion eller nåt sånt. Jag ändå alltid tänkt att jag ska gå på folkhögskola, för jag har alltid hört så mycket gott om det.

Vad hade du för förväntningar på Helsjön när du skickade in din ansökan?

Jag valde just Helsjön för att det var den enda skola jag kunde hitta som har en genrebredd, som inte bara var inriktad på till exempel jazz eller klassiskt, utan man kunde få båda delar, och det tycker jag verkligen att jag har fått här. Och det är jag väldigt glad för!

 

Ansökan till höstens utbildningar är öppen! Läs mer och ansök här

 

Kan du beskriva hur det är att bo på internat, och träffa sina klasskompisar från morgon till kväll?

Det blir väldigt bra gemenskap, och speciellt kombinationen när man spelar musik ihop också. Visst, det är intensivt, men också väldigt kul. Man får ju väldigt mycket tid för att spela. Det blir mycket jammande, och sitta och spela och hänga. Det är väldigt kul!

Vad har påverkar dig mest under tiden på skolan?

Musikaliskt har jag ju utvecklats massor, framförallt i sången. Jag har börjat sjunga klassiskt och opera. Det trodde jag inte att jag skulle göra, men det har varit jätteroligt! På ett personligt plan tror jag att det är det här med att bo kollektivt. Jag trodde jag skulle hata att bo i elevhem eller korridor… jag är ganska privat av mig, jag vill ha mitt space liksom, men det har varit superkul! Vi kommer så himla bra överens på internatet, så det kanske inte är så dumt att bo kollektivt ändå.

Kan du sammanfatta din upplevelse av musiklinjen på Helsjön?

Det är ju det bästa som finns! Man får gå och plugga bara musik, utan att få betyg. Du blir inte betygssatt, utan du går dit för att du vill, och du har bara roligt. Det enda som krävs är din närvaro och din vilja att vara där. Och det är ju samma för alla andra i din klass, alla vill vara där. Det är ingen press, det är bara att göra nåt kul ett år. Så jag skulle rekommendera ett år på Helsjön. Verkligen!

Vad händer efter musiklinjen?

Antingen kommer jag att fortsätta plugga nåt mer musikinriktat, kanske opera. Men jag är också inne på att läsa kognitionsvetenskap och kanske börja jobba med spel, tv-spel och dataspel, och förhoppningsvis kunna involvera musiken i det också. Vi får se.

 

Läs mer om musiklinjen på Helsjöns folkhögskola