Våra utbildningarAllmän kursIntervjuer

Intervjuer

Julia
 “Jag sökte till Helsjöns folkhögskola för att jag hade kompisar som skulle börja här. Och jag hörde att det var ett annorlunda upplägg än “komvuxstressen”. När jag pratade med lärare på skolan förstod jag också att det fanns en annan pedagogik och mer stöd. Det bästa med Helsjön är naturen, den gemytliga stämningen och lektionsupplägget. Utbildningen är anpassad för individen på ett annat sätt än i en “vanlig” skola. Man har chans att få mer hjälp. Jag rekommenderar verkligen andra att gå på folkhögskola! I framtiden vill jag läsa något på högskola och universitet, men jag vet inte vad än.”

 

William
 “Jag sökte till Helsjön för att jag skulle läsa upp ämnen och få behörighet till högskolan. Det bästa med Helsjön är att det ligger nära naturen och inte mitt i “smeten”. Utbildningen på skolan är bra. Man får hjälp om man frågar och man gör uppgifter tillsammans, inte ensam.  Att gå på folkhögskola är ett bra sätt att läsa upp sina ämnen i lugn och säker takt. Man behöver inte skynda sig igenom. Mina framtidsplaner är att bli fritidspedagog och läsa vid högskola i Borås.”

 

Amanda
 “Jag blev inte klar med gymnasiet och behövde hitta ett sätt att fixa behörigheterna. Efter att ha varit på Helsjön som ledare på konfirmandläger några gånger kom jag på att jag skulle kunna gå här på skolan. Just folkhögskola i sig lät som det alternativ som skulle passa mig bäst och eftersom jag har varit här och sett stället visste jag redan att jag trivdes här.

Det finns så många element som ger studiero på Helsjön. Att det är en liten skola gör att man alltid får mycket tid med lärarna och att man bygger starka vänskapsrelationer. Det finns alltid platser man kan gå till om man vill ha lugn och ro för att plugga samtidigt som det oftast går att hitta någon att umgås med om man vill det. Inte minst är området rogivande, utsikten och naturen runt om är otroligt fint. Som sagt får man mycket tid med lärarna, vilket är särskilt bra om man har problem med ett visst ämne eller en viss uppgift. Blandningen mellan individuella arbeten och grupparbeten ger möjligheter för alla att prestera på det sätt de kan. Speciellt tycker jag att upplägget i matten är superbra, att man arbetar i sin egen takt helt oberoende av resten av klassen.

Jag rekommenderar absolut folkhögskolestudier, särskilt för den som känner att den “vanliga” skolan inte riktigt funkat. Folkhögskola har för mig varit ett väldigt bra sätt att växa som människa, att hitta vem jag är. Eftersom man inte har vanliga betyg känner jag också att man slipper mycket av den överdrivna hetsen att prestera som finns i högstadiet och gymnasiet.
När jag är klar med min behörighet har jag tänkt att någon gång plugga vidare till att bli barn- och ungdomsledare, men innan dess kanske jag kommer jobba lite, gå bibellinje eller något annat som folkhögskola kan erbjuda.”

 

Adrian
 “Jag har sökt till Helsjön för att komma in på en högre utbildning för fler möjligheter till jobb. Det finns mycket som är bra med Helsjön. Alla känner alla för skolan är ganska liten och det är positivt. Det är en lugn skola som gör att man kan plugga. På Helsjön har lärarna alltid tid för eleverna. Det blir mer kvalitetstid med eleverna. Jag brukar vara van att utbildningen sker som ett race men här fattar lärarna att alla elever är på olika nivå. Här finns inte yttre faktorer som stressar dig utan istället får de dig att vilja göra ett bättre jobb.
Jag rekommenderar utan tvekan folkhögskola! Dessutom är maten väldigt god. Det hade varit väldigt roligt att plugga marinbiologi i framtiden.”