Sedan början av 2000-talet har Helsjön folkhögskola haft utbyte med den koptisk-ortodoxa kyrkan i Egypten. Utbytet bygger på ett folkbildningsarbete med centrum på Anafora, ett retreat-, utbildnings- och upplevelsecenter utanför Kairo, med visualisering av den bibliska historien.
Egypten har mycket att erbjuda. En forntida civilisation med några av världens mest kända monument, en av världens äldsta kyrkor, ett land som har en stor betydelse i den bibliska historien, ett land som är präglat av kontraster – socialt, religiöst, geografiskt och människor.
Del av en lång tradition
Visste du att ordet ”kopt” egentligen betyder ”egyptisk”?
Anafora ligger i gränslandet mellan Nilen och öknen, alldeles vid sidan om vägen mellan Alexandria och Kairo.
Under tidigare vistelser har deltagarna bland annat fått jobba i köket och skörda hibiskus och oliver. Att vara på Anafora innebär också att delta i bön och gudstjänstliv. Kvällsbönen är på arabiska och koptiska, med textläsning på alla språk som är representerade i rummet. Några röster från vistelserna på Anafora:
”Det är en upplevelse att komma till Anafora, en plats för gemenskap, inget vi och dom. Anafora är en oas både geografiskt och själsligt.” – Iréne, studerande på Hanna och Symeon
”Att komma till Anafora är som att komma hem. Så annorlunda men så rätt i mitt hjärta.” – Lise-Lotte Wallin, rektor på Helsjön 2005–2022.
Peter Landgren, tidigare lärare på Helsjön folkhögskola, spenderar stora delar av året på Anafora och undervisar på Anafora community college (ACC). Första årskullen tog examen 19 december 2022.
Föreningen Anaforas vänner i Sverige har en webbsida där du kan läsa mer.