Den försummade garderoben

Har du också fina plagg du aldrig använder, för att de är trasiga, fläckiga, eller kanske aldrig riktigt har passat? I den här kursen går vi igenom olika tekniker som kan ge garderobsfavoriterna en ny chans. Vi pratar också om klädvård, och vad en kan göra med det plagg som redan är bortom räddning, men kanske kan få nytt liv som något helt annat?

Kursen startar hösten 2024 med två helgträffar på skolan där vi fokuserar på sömnad – lagning med synliga och osynliga lappar, fållningstekniker och andra sätt att ändra befintliga plagg till en bättre passform. Vårens två helgträffar handlar om färg och uttryck, där vi först experimenterar med växtfärgning och sedan tittar närmare på olika traditioner av repurpose. Vad kan vi skapa av de kläder vi annars skulle ha slängt?

Material

Det främsta materialet i den här kursen är dina egna kläder! Du får mer information inför varje kurstillfälle om vad som kan vara bra att ta med sig eller tänka på till respektive kursmoment.

Kurstider och pris

Varje helg börjar inkvartering och kvällsfika kl 17 på fredagen och avslutas kl 15 på söndagen med fika innan hemfärd.
Pris per helg:
1500 kr inkl. kost och logi,
550 kr inkl. kost

Den försummade garderoben – del 1

Helg 1 – STYGN

25 – 27 oktober

Allt börjar med nål och tråd. Vi går igenom lagning med synliga och osynliga lappar, och experimenterar med fritt broderi som ett sätt att dölja och framhäva på samma gång.

Helg 2 – KONSTRUKTION

15 – 17 november

Sy in, sy upp, lägg ut, lägg ner. Vi går igenom olika sätt att anpassa passform och förändra ett plagg.

 

Den försummade garderoben – del 2

Helg 3 – PIGMENT

17 – 19 januari

Att färga med växter – vi testar pigment direkt från köket, skogen eller trädgården och experimenterar med olika sätt att färga textil.

Helg 4 – TRANSFORMATION

21 – 23 februari

Från tradition till ny trend – vi fördjupar oss i begreppet repurpose och utforskar vad vi kan skapa av de kläder vi annars skulle ha kastat på tippen.

Kursledare och kontaktperson

Hannah Jervelind är textilkonstnär och utbildad vid HDK-Valand i Göteborg, med en MFA i konsthantverk. Hennes praktik rymmer såväl tuftade skulpturer som konstinstallationer, kostym och scenografi.

Instagram @studiomurkla

hannah.benedicta@gmail.com

(Foto: Hilda Grahnat)

Anmälan sker i formuläret nedan

Dina personuppgifter registreras i vårt skoladministrationsverktyg schoolsoft och kursdeltagandet redovisas till Statistiska Centralbyrån SCB.

publicerat av Tomas Pettersson
22 maj, 2024

Helsjön folkhögskola
Helsjön 1, 519 90 Horred

info@helsjon.se
0320-20 58 30