Blogg

Nordiska äventyr

2019-04-11

En kylig vårkväll efter promenad bland vitsippor och dimslöjor kan det vara mysigt att krypa upp i soffan med te, filt och ett riktigt spännande äventyr. Kanske någon film på tema nordisk folktro, eller en sagolikt vacker volym med gamla sägner? Kolla in utställningen i biblioteket, kanske finns där något som väcker din äventyrslusta?

Sov gott!

2019-03-29

Sömnen är så viktig för vår hälsa! Om du är nyfiken på den senaste sömnforskningen kan du låna någon av dessa två böcker som kvällslektyr:

Sömn dröm mardröm – kunskap och verktyg för god sömn av Steven James Linton och Ida Fink

Sömngåtan – den nya forskningen om sömn och drömmar av Matthew Walker

Detta är två böcker som fokuserar helt på sömn och dröm och hur sömn och ickesömn påverkar oss. Varför sover vi? Hur sover vi? Hur kan man sova bättre? Vad händer om man inte sover? Och hur är det med drömmarna – vad betyder de för oss? Spännande läsning om ett gäspigt ämne!!

Hållbara böcker

2019-03-19

Här kommer tre boktips på tema hållbarhet i vardagen:

Portionen under tian av Hanna Olvenmark

En trevlig kokbok som bjuder på bra mat för både dig, din plånbok och planeten. Alla recept är vegetariska och billiga att tillaga och ser fantastiskt goda ut. Jag grubblar bara över vad jag ska laga först: linsbollar med limesås eller spring rolls med jordnötssås?

I trädgårdsmästarens spår – kunskap för en hållbar trädgård av Elisabeth Svalin Gunnarsson

Den här boken lyfter fram kunskaper som gamla tiders trädgårdsmästare besatt – kunskaper som i många fall fokuserade på hållbarhet, även om man kanske inte sa så på den tiden. Högaktuellt för medvetna odlare, men boken ger också många inblickar i spännande trädgårdshistoria.

Ett hem med omtanke – harmoniskt, personligt och hållbart i längden av Ida Magntorn

En jättefin och inspirerande heminredningsbok som tar upp saker som plastbantning, sopsortering, klimatsmarta snittblommor och vikten av att inte köpa nytt. Rekommenderas varmt!

Tid för tanter

2019-02-25

Hur mycket utrymme får egentligen tanterna i våra liv? Förmodligen inte så mycket som de förtjänar, trots att de ändå förärats någon slags trendstatus de senaste åren. Här kommer ett par tanttips för dig som vill råda bot på ditt livs eventuella tantbrist.

I boken Kvinnor och kakor längs Kyrö älv med text av Maria Österåker får vi möta tanter som bor längs den österbottniska älven Kyro. I personliga intervjuer berättar kvinnorna om livet förr och nu och delar med sig av sin livsvisdom. De funderar över frågor som: Vad är det bästa med att vara tant? Vad händer om man blir för gammal? Vad är det viktigaste i livet? Genom fotografen Patricia Rodas fina bilder får vi också blicka in i tanternas hem, och dessutom delar varje tant (utom en som vägrar) med sig av ett av sina bästa kakrecept. En underbar bok!

Tanter som vi sett många gånger på vita duken är Maggie Smith, Joan Plowright, Eileen Atkins och Judi Dench. Ibland träffas de fyra för att samtala om livet och karriären, och i Roger Michells dokumentär Nothing Like a Dame får vi sitta med på ett hörn. Kvicka och humoristiska delar de glimtar ur sina händelserika liv i denna stillsamma men underhållande DVD-pärla.

Jullovsläsning

2018-12-19

Idag har vi julavslutning på Helsjön och får önska varandra en god jul och ett gott jullov. Saknar du jullovsläsning kommer här tre tips:

I Andrew Petersons Wingfeathersaga har nu bok nummer två släppts på svenska. Har du inte läst ettan får du förstås börja med den, men tvåan som heter Flykten mot isvidderna är nog mitt allra hetaste lästips just nu. Bara så härlig och bra.

Maria Ernestams Brutna ben och brustna hjärtan – en alldeles omöjlig jul har jag inte (ännu) läst själv, men en roman om julen där allt gick fel som utspelar sig i närliggande Frillesås kan väl aldrig vara fel?

Sist och minst en liten tunn skrift vid namn Med skönhetens ärtgröna båt där Isabella Nilsson och Malte Persson översatt Edward Lears nonsenspoesi. Mysko och mysigt. Några av dikterna figurerade även i P1:s Dagens dikt ganska nyligen, så vill man lyssna finns det några smakprov där.

God jul!

Aednan – läsvärd Augustprisvinnare

2018-12-05

Linnea Axelssons Aednan som vann det skönlitterära Augustpriset 2018 är nog höstens mesta måste-läs.

Berättelsen som speglar samiska erfarenheter från 1900 fram till idag är berättad i korta, knappa ordrader. Boken är snarare en diktsamling än en roman, men upplevelsemässigt är det som att läsa ett långt släktepos.

Vackert, sorgligt, makalöst, fantastiskt. Gripande.

Nu åker vi!

2018-08-24

Nu är det äntligen dags för en av årets viktigaste och mest spännande resor – ett nytt läsår på Helsjön! Vad ska jag upptäcka i år, och vart kommer den här resan att föra mig? Och hurra vilket hållbart sätt att resa på – inga gigantiska flygplansutsläpp, utan tvärtom ska vi jobba stenhårt det här året just på att finna nya sätt att leva ett hållbart liv.

Själv har jag precis läst ut Philip Pullmans Lyras färd. Här får vi följa flickan Lyra från serien om Den mörka materian som spädbarn genom en hårresande resa under blöta förhållanden. Välskrivet med starka dialoger och en fint frammejslad beskrivning av en värld som liknar vår, fast förr i tiden, men ändå lik nutiden.

Pullman jobbar som vanligt på för att promota ateismen, men väver samtidigt in massor av magi. För mig känns den här boken mer som en kritik av den organiserade religionen än av religiositet i sig, men vi får väl se i kommande delar vart detta landar. Läsvärt är det i alla fall! Och lite läskigt, på ett par ställen.

För dig som hellre kollar en film tipsar jag om den danska produktionen Qeda. Här befinner vi oss i en värld som ännu mer liknar vår, fast i framtiden. Plus att vi också befinner oss delvis i nutid, eftersom det är en film om tidsresor och om hur nuet och det förflutna påverkar varandra. Fast egentligen kanske filmen handlar allra mest om hur det vi gör idag kommer att påverka framtiden – dvs vilka problem vi kan tänkas ställas inför om vi inte tar situationen på allvar och ställer om till ett hållbart liv. Vi får följa en man vars halva jag åker 80 år tillbaka i tiden i hopp om att rädda jorden från en blöt katastrof men som tyvärr tappar bort sitt halva jag. Så därför åker hans andra halva också dit för att så att säga hitta sig själv. Om det låter invecklat så är det för att det är det, men det är också absolut en sevärd film! Ett klockrent exempel på den allt mer populära genren Cli-fi (klimat-fiktion).

Ha ett väldigt bra liv!

2018-06-01

Idag har vi sagt hejdå till er, alla ni studerande som kommer tillbaka efter sommaren, och alla er studerande som inte kommer tillbaka efter sommaren! Vad tomt det känns på skolan redan, och vad trevligt det ska bli att se skolan fyllas med både nya och gamla bekantskaper till hösten!

Ett boktips till alla er som står och väger på tröskeln ut i nästa fas av livet är J. K. Rowlings (ja precis, upphovskvinnan till Harry Potter) bok Väldigt bra liv där man kan läsa det tal hon en gång höll för avgångselever på Harvard. Bland annat konstaterar hon att man inte ska vara rädd för att misslyckas och hur viktigt det är med en livaktig fantasi. Tankeväckande liten skrift med glimten i ögat.

Glad sommar alla bokbloggsläsare, vi ses till hösten!