Blogg

Skumma böcker i höstdunklet

2020-09-16

Nu kryper hösten inpå, så varför då inte ta sig tid för några litterära underligheter? Sådana böcker som inte följer den vanliga mallen, utan som är skrivna på ett alldeles eget sätt? Här kommer tips på tre udda godingar:

I Peter Törnqvists Flygbyken blandas korta prosastycken med ålderdomliga tidningsannonser och andra redogörelser. Kanske ger texterna en bild av mänskligheten som helhet? Förunderligheter i enskildhet i varje fall.

I Känslornas mysterier – en naturhistoria sätter Peter Mickwitz fingret och orden på våra mänskliga känslor genom att blanda dem med djurisk naturhistoria. Låter kanske snurrigt, men är ett ganska fiffigt grepp för oss som vill se oss själva ur ett annat och bitvis mycket avslöjande perspektiv.

I Max Porters Kråkan bär fjäderdräkt möter vi en familj i sorg.  Och en kråka. Är kråkan sorgen? Hos en familj där en medlem numera fattas har i varje fall kråkan flyttat in, och den lägger sig i det mesta. Den uppför sig inte alls som kråkor ska, och texten i boken gör inte heller det. En galen, rolig och mycket ledsam bok.

 

 

 

 

 

 

 

 

Har man fullt upp och ont om lästid kan man på stående fot ändå alltid sluka en dikt eller två. Varför inte inmundiga lite välrimmad och lagom självironisk höststämning, som i Verner von Heidenstams Höstsång?

HÖSTSÅNG.

Nu kom den första frosten.
Den stålgrå vikens låga strand
blef som en fallen lies rand
som färgats röd af rosten.
Nu stå de söfda träden
i höstens kalla, gula sken
med färg af lik och mull och ben
och lump och multna bräden.
Men jag, som lefver, fyller
mitt bläckhorn raskt med alsarin
och fäller ned min rullgardin
och diktar blå idyller.
Är väl gardinen nere,
hvem sörjer för en gulnad skog!
Af höstpoeter ha vi nog.
Gud frälse oss från flere.

Denna dikt, och tusentals andra, hittar du på litteraturbanken.se – en riktigt guldgruva för den som vill gräva djupare i den svenska litteraturskatten!

Sommarläsning

2020-06-16

Vad läser du i sommar? Biblioteket på Helsjön har laddat upp med en hel hög av spännande boknyheter, t ex de här:

 

Där kräftorna sjunger – En hyllad men otäck amerikansk skildring av gruppmentalitet, skriven av Delia Owens.

En stund är vi vackra på jorden – Ytterligare en hyllad amerikansk roman där utanförskapet står i centrum. Av Ocean Vuong.

Gudar och människor – blicken genom historien – Mary Beard försöker se klassiska konstverk genom konstnärernas och samtidens ögon samt funderar kring hur bild och blick förändras genom historiens gång.

Jagad – Ny spänningsroman av mästarinnan Joyce Carol Oates.

Tullias värld – Kerstin Ekman utforskar antiken ur en kvinnas perspektiv.

Jag ser allt du gör – Artisten och låtskrivaren Annika Norlins skönlitterära debut med novellsamling om “människor på skav mot tillvaron”.

Läsning i Coronans tid

2020-04-24

Vad ska man ta sig an som läsprojekt när Coronaviruset härjar och solen skiner? Något på sjukdomstema? Kanske Gabriel García Márquez Kärlek i kolerans tid, en berättelse om kärlek med förhinder mot fonden av masshärjande sjukdom? Eller varför inte en urgammal klassiker som Boccacios Decamerone – 1300-talsnoveller från digerdödens dagar? Pesten av Albert Camus förstås – om vad som kan hända med oss som människor i tider av isolering och sjukdomsskräck. Eller om man vill ha nåt lättsammare kanske Dan Browns Inferno kan vara av intresse. En trivsam bladvändare om en arkeologiprofessor i sina bästa år som drar nytta av sina konsthistoriska kunskaper i en rafflande katt- och råttalek mot ond pandemistartande skurk.

Om ni känner er fullständigt trötta på allt vad sjukdom heter tipsar jag istället om två riktigt trevliga filmgåtor:

I Knives Out spelar Daniel Craig den finurlige privatdetektiven Benoit Blanc som inte vet vem som anlitat honom för att utreda ett mord. Om det nu är ett mord. Han ger sig i kast med att förhöra familjen till den avlidne och det bjuds på en filmresa full av färgstarka personligheter, utmärkt skådespeleri och många fniss. En elegant pusseldeckare av bästa klass!

I den franska pärlan Mysteriet Henri Pick figurerar det också en död, äldre man. Men filmens gåta kretsar inte kring hans död utan kring det bokmanus som efter hans död dyker upp på ett landsortsbibliotek i Bretagne. När och hur skrev pizzabagaren Henri Pick detta manus som sedermera blir en bästsäljare av stora mått? En ettrig kulturman ger sig i kast med att lösa gåtan, och det är både spännande och roligt att följa honom i hans spaningsarbete.

Biografier på kvinnodagen

2020-03-04

Årets bibliotekstips inför kvinnodagen får bli någon av våra fina och påkostade biografier över kvinnliga författare.

Nyast i biblioteket är Selma Lagerlöf – Sveriges modernaste kvinna och Den nya dagen gryr om Karin Boyes författarliv.

I böckerna finns mycket att läsa och många fina bilder att titta på. En bra chans att lära känna en ikonisk författare lite bättre!

 

Minns!

2020-01-24

Den 27 januari infaller den internationella minnesdagen för Förintelsens offer.

I vårt bibliotek kan du besöka Forum för levande historias miniutställning Jag kom ensam. Den ger en inblick i situationen för de flyktingbarn som kom ensamma till Sverige i samband med andra världskriget. Den lyfter också fram kopplingen till situationen för de ensamkommande flyktingbarn som kommit till Sverige under de senaste åren.

Ett riktigt bra boktips på detta tema är Annika Thors bokserie om systrarna Steffi och Nelli. De flyr kriget och hamnar på en liten ö i Göteborgs skärgård. Mycket läsvärda ungdomsromaner! En ö i havet heter första boken.

En annan pärla är Vesper Stampers What the Night Sings. Här följer vi Gerta genom tiden före, under och efter vistelsen i koncentrationslägret. Det är en finstämd roman om det svåra i att genomleva och gå vidare från en sådan sak, men också om musik och om riktig kärlek. Finns på Helsjöns bibliotek!!

Bildresultat för what the night sings

 

Julklappar!

2019-12-17

Årets julklapp till alla bloggläsare blir ett av mina allra bästa lästips: den något bortglömde men alldeles förträffligt läsvärde författaren/astronomen Peter Nilson. Hittar du hans böcker på något bibliotek är de säkert – som på bilden nedan – lite frasiga i kanterna, för trots att han inte är så känd är det många som älskar Nilsons böcker.

Vad skriver han om då? Svår fråga. Rymden såklart. Historia. Myter. Musik. Hembygd. Ofta i en ganska salig röra. Ibland hittar han på. Ibland är det ren fakta. Populärvetenskap, magisk realism, science fiction.

Jag gick i gymnasiet när jag blev tipsad om hans bok Himlavalvets sällsamheter av en kompis. När jag hade läst den var det som att natthimlen öppnade sig och det bara regnade ner berättelser över mig när jag tittade upp mot stjärnorna. Allt från gamla grekiska myter till ganska sentida europeisk idéhistoria. Sedan dess tvekar jag aldrig att sluka en Peter Nilson-bok om jag mot förmodan skulle ramla på en som jag ännu inte har läst.

God jul och gott nytt år!

Nytt i hyllan

2019-11-19

Lagom till värsta höstrusket är bokhyllorna påfyllda med boknyheter. Till exempel ny bra poesi av Athena Farrokhzad, två böcker av Nobelprisvinnaren Olga Tokarczuk samt Augustprisnominerade Marit Kaplas bok om den värmländska byn Osebol.

Börja skolan

2019-09-12

Nu har höstterminen rullat igång sedan några veckor och två saker har hänt:

1 Vi börjar känna oss varma i kläderna efter att ha kommit igång med studierna och lärt känna varandra mer.

2 Nu behöver vi också ha lite varmare kläder eftersom sommaren har lämnat oss och hösten verkligen är här.

Vad passar då bättre än lite trevlig höstläsning, och varför inte på temat Börja skolan?

En kändis i både trollkarls- och mugglarvärlden, som har svenskt 20-årsjubileum i år, är Harry Potter. Läs, eller läs om, om hur det var för honom att börja skolan i Harry Potter och de vises sten. Helsjöns bibliotek har förstås haft Potter-böckerna länge, men eftersom de har lånats ut så mycket har de börjat falla i bitar. Vilken tur då att bokserien tack vare jubileet nu finns i finfin nyutgåva för vuxna Hogwartsfans!

Har du ännu inte läst Tara Westovers Allt jag fått lära mig är det verkligen dags. Oerhört välskrivet och fängslande. I boken berättar hon om steget från isolation och indoktrinering till att som 17-åring för första gången sätta foten i en skola.

Skolgång kan se så olika ut för olika personer. Det är väl inte minst Harry Potter och Tara Westover levande (?) bevis på. På en tropisk ö, sargad av krig, finns ingen lärare längre kvar. Den excentriske och bedagade Mr Watts, kanske lika förfallen som det gamla skolhuset, tar sig an att undervisa öns barn. Så berättar Lloyd Jones i boken Att tro på Mister Pip. Pip är förstås pojken i Charles Dickens klassiker Lysande utsikter, och det är just Dickens berättelse som blir basen i barnens särpräglade skolgång. En bok om hur litteratur kan förändra våra liv och om hur det kan vara att betrakta det man trodde att man kände med nya ögon.

Vila och växa

2019-06-05

Solen öser ut värme över Helsjön och idag har vi också fått fira skolavslutning. Lite sorgligt och ganska nära till tårarna är det alltid såna här dagar, men spänning och förväntan pirrar också i maggropen. Några av oss som varit med idag vet kanske inte alls vad som händer till hösten och hur livet kommer att se ut då. Andra av oss vet precis men ser fram emot sommaren och den vila som bara en lång ledighet kan ge.

Sommartid kan också betyda extra lästid, och för er som vill ha tips på sommarläsning kommer här tre böcker på tema uppväxt. Passar kanske bra så här års när allting runt omkring också tycks vara i växandefasen?

Lyktsken är titeln på den förträfflige författaren Michael Ondaatjes senaste bok. Två tonåringar lämnas ensamma i London på 40-talet och blir omhändertagna av en figur kallad Nattfjärilen och hans excentriska vänner. Hemligheterna är många och rollerna oklara. Boken har kallats såväl stillsamt mästerverk som elegant thriller och mörk saga.

En av vårens mest omtalade och gillade böcker är Tara Westovers Allt jag fått lära mig. I boken berättar hon om sin avskärmade uppväxt i en mormonfamilj och resan därifrån ut i stora världen. En bok om intolerans och upplysning, sanning och kunskap, men också om lojalitet och familjeband.

Ytterligare en bok som fått mycket uppmärksamhet är Jacqueline Woodsons Brun flicka drömmer. Här möter vi Woodsons egna memoarer från uppväxten som svart flicka i 60- och 70-talets USA – skrivna på fri vers. Att få den här typen av berättelse till sig i poesins form är en spännande upplevelse. På ett sätt blir texten ovanligt snabbläst, på ett annat sätt inbjuder den till att stanna upp och reflektera över läsningen.

Glad läsnings- vilande- och växandesommar önskar jag bokbloggens läsare!