Blogg

Börja skolan

2019-09-12

Nu har höstterminen rullat igång sedan några veckor och två saker har hänt:

1 Vi börjar känna oss varma i kläderna efter att ha kommit igång med studierna och lärt känna varandra mer.

2 Nu behöver vi också ha lite varmare kläder eftersom sommaren har lämnat oss och hösten verkligen är här.

Vad passar då bättre än lite trevlig höstläsning, och varför inte på temat Börja skolan?

En kändis i både trollkarls- och mugglarvärlden, som har svenskt 20-årsjubileum i år, är Harry Potter. Läs, eller läs om, om hur det var för honom att börja skolan i Harry Potter och de vises sten. Helsjöns bibliotek har förstås haft Potter-böckerna länge, men eftersom de har lånats ut så mycket har de börjat falla i bitar. Vilken tur då att bokserien tack vare jubileet nu finns i finfin nyutgåva för vuxna Hogwartsfans!

Har du ännu inte läst Tara Westovers Allt jag fått lära mig är det verkligen dags. Oerhört välskrivet och fängslande. I boken berättar hon om steget från isolation och indoktrinering till att som 17-åring för första gången sätta foten i en skola.

Skolgång kan se så olika ut för olika personer. Det är väl inte minst Harry Potter och Tara Westover levande (?) bevis på. På en tropisk ö, sargad av krig, finns ingen lärare längre kvar. Den excentriske och bedagade Mr Watts, kanske lika förfallen som det gamla skolhuset, tar sig an att undervisa öns barn. Så berättar Lloyd Jones i boken Att tro på Mister Pip. Pip är förstås pojken i Charles Dickens klassiker Lysande utsikter, och det är just Dickens berättelse som blir basen i barnens särpräglade skolgång. En bok om hur litteratur kan förändra våra liv och om hur det kan vara att betrakta det man trodde att man kände med nya ögon.

Vila och växa

2019-06-05

Solen öser ut värme över Helsjön och idag har vi också fått fira skolavslutning. Lite sorgligt och ganska nära till tårarna är det alltid såna här dagar, men spänning och förväntan pirrar också i maggropen. Några av oss som varit med idag vet kanske inte alls vad som händer till hösten och hur livet kommer att se ut då. Andra av oss vet precis men ser fram emot sommaren och den vila som bara en lång ledighet kan ge.

Sommartid kan också betyda extra lästid, och för er som vill ha tips på sommarläsning kommer här tre böcker på tema uppväxt. Passar kanske bra så här års när allting runt omkring också tycks vara i växandefasen?

Lyktsken är titeln på den förträfflige författaren Michael Ondaatjes senaste bok. Två tonåringar lämnas ensamma i London på 40-talet och blir omhändertagna av en figur kallad Nattfjärilen och hans excentriska vänner. Hemligheterna är många och rollerna oklara. Boken har kallats såväl stillsamt mästerverk som elegant thriller och mörk saga.

En av vårens mest omtalade och gillade böcker är Tara Westovers Allt jag fått lära mig. I boken berättar hon om sin avskärmade uppväxt i en mormonfamilj och resan därifrån ut i stora världen. En bok om intolerans och upplysning, sanning och kunskap, men också om lojalitet och familjeband.

Ytterligare en bok som fått mycket uppmärksamhet är Jacqueline Woodsons Brun flicka drömmer. Här möter vi Woodsons egna memoarer från uppväxten som svart flicka i 60- och 70-talets USA – skrivna på fri vers. Att få den här typen av berättelse till sig i poesins form är en spännande upplevelse. På ett sätt blir texten ovanligt snabbläst, på ett annat sätt inbjuder den till att stanna upp och reflektera över läsningen.

Glad läsnings- vilande- och växandesommar önskar jag bokbloggens läsare!

Nordiska äventyr

2019-04-11

En kylig vårkväll efter promenad bland vitsippor och dimslöjor kan det vara mysigt att krypa upp i soffan med te, filt och ett riktigt spännande äventyr. Kanske någon film på tema nordisk folktro, eller en sagolikt vacker volym med gamla sägner? Kolla in utställningen i biblioteket, kanske finns där något som väcker din äventyrslusta?

Sov gott!

2019-03-29

Sömnen är så viktig för vår hälsa! Om du är nyfiken på den senaste sömnforskningen kan du låna någon av dessa två böcker som kvällslektyr:

Sömn dröm mardröm – kunskap och verktyg för god sömn av Steven James Linton och Ida Fink

Sömngåtan – den nya forskningen om sömn och drömmar av Matthew Walker

Detta är två böcker som fokuserar helt på sömn och dröm och hur sömn och ickesömn påverkar oss. Varför sover vi? Hur sover vi? Hur kan man sova bättre? Vad händer om man inte sover? Och hur är det med drömmarna – vad betyder de för oss? Spännande läsning om ett gäspigt ämne!!

Hållbara böcker

2019-03-19

Här kommer tre boktips på tema hållbarhet i vardagen:

Portionen under tian av Hanna Olvenmark

En trevlig kokbok som bjuder på bra mat för både dig, din plånbok och planeten. Alla recept är vegetariska och billiga att tillaga och ser fantastiskt goda ut. Jag grubblar bara över vad jag ska laga först: linsbollar med limesås eller spring rolls med jordnötssås?

I trädgårdsmästarens spår – kunskap för en hållbar trädgård av Elisabeth Svalin Gunnarsson

Den här boken lyfter fram kunskaper som gamla tiders trädgårdsmästare besatt – kunskaper som i många fall fokuserade på hållbarhet, även om man kanske inte sa så på den tiden. Högaktuellt för medvetna odlare, men boken ger också många inblickar i spännande trädgårdshistoria.

Ett hem med omtanke – harmoniskt, personligt och hållbart i längden av Ida Magntorn

En jättefin och inspirerande heminredningsbok som tar upp saker som plastbantning, sopsortering, klimatsmarta snittblommor och vikten av att inte köpa nytt. Rekommenderas varmt!

Tid för tanter

2019-02-25

Hur mycket utrymme får egentligen tanterna i våra liv? Förmodligen inte så mycket som de förtjänar, trots att de ändå förärats någon slags trendstatus de senaste åren. Här kommer ett par tanttips för dig som vill råda bot på ditt livs eventuella tantbrist.

I boken Kvinnor och kakor längs Kyrö älv med text av Maria Österåker får vi möta tanter som bor längs den österbottniska älven Kyro. I personliga intervjuer berättar kvinnorna om livet förr och nu och delar med sig av sin livsvisdom. De funderar över frågor som: Vad är det bästa med att vara tant? Vad händer om man blir för gammal? Vad är det viktigaste i livet? Genom fotografen Patricia Rodas fina bilder får vi också blicka in i tanternas hem, och dessutom delar varje tant (utom en som vägrar) med sig av ett av sina bästa kakrecept. En underbar bok!

Tanter som vi sett många gånger på vita duken är Maggie Smith, Joan Plowright, Eileen Atkins och Judi Dench. Ibland träffas de fyra för att samtala om livet och karriären, och i Roger Michells dokumentär Nothing Like a Dame får vi sitta med på ett hörn. Kvicka och humoristiska delar de glimtar ur sina händelserika liv i denna stillsamma men underhållande DVD-pärla.

Jullovsläsning

2018-12-19

Idag har vi julavslutning på Helsjön och får önska varandra en god jul och ett gott jullov. Saknar du jullovsläsning kommer här tre tips:

I Andrew Petersons Wingfeathersaga har nu bok nummer två släppts på svenska. Har du inte läst ettan får du förstås börja med den, men tvåan som heter Flykten mot isvidderna är nog mitt allra hetaste lästips just nu. Bara så härlig och bra.

Maria Ernestams Brutna ben och brustna hjärtan – en alldeles omöjlig jul har jag inte (ännu) läst själv, men en roman om julen där allt gick fel som utspelar sig i närliggande Frillesås kan väl aldrig vara fel?

Sist och minst en liten tunn skrift vid namn Med skönhetens ärtgröna båt där Isabella Nilsson och Malte Persson översatt Edward Lears nonsenspoesi. Mysko och mysigt. Några av dikterna figurerade även i P1:s Dagens dikt ganska nyligen, så vill man lyssna finns det några smakprov där.

God jul!

Aednan – läsvärd Augustprisvinnare

2018-12-05

Linnea Axelssons Aednan som vann det skönlitterära Augustpriset 2018 är nog höstens mesta måste-läs.

Berättelsen som speglar samiska erfarenheter från 1900 fram till idag är berättad i korta, knappa ordrader. Boken är snarare en diktsamling än en roman, men upplevelsemässigt är det som att läsa ett långt släktepos.

Vackert, sorgligt, makalöst, fantastiskt. Gripande.