Blogg

Biografier på kvinnodagen

2020-03-04

Årets bibliotekstips inför kvinnodagen får bli någon av våra fina och påkostade biografier över kvinnliga författare.

Nyast i biblioteket är Selma Lagerlöf – Sveriges modernaste kvinna och Den nya dagen gryr om Karin Boyes författarliv.

I böckerna finns mycket att läsa och många fina bilder att titta på. En bra chans att lära känna en ikonisk författare lite bättre!

 

Minns!

2020-01-24

Den 27 januari infaller den internationella minnesdagen för Förintelsens offer.

I vårt bibliotek kan du besöka Forum för levande historias miniutställning Jag kom ensam. Den ger en inblick i situationen för de flyktingbarn som kom ensamma till Sverige i samband med andra världskriget. Den lyfter också fram kopplingen till situationen för de ensamkommande flyktingbarn som kommit till Sverige under de senaste åren.

Ett riktigt bra boktips på detta tema är Annika Thors bokserie om systrarna Steffi och Nelli. De flyr kriget och hamnar på en liten ö i Göteborgs skärgård. Mycket läsvärda ungdomsromaner! En ö i havet heter första boken.

En annan pärla är Vesper Stampers What the Night Sings. Här följer vi Gerta genom tiden före, under och efter vistelsen i koncentrationslägret. Det är en finstämd roman om det svåra i att genomleva och gå vidare från en sådan sak, men också om musik och om riktig kärlek. Finns på Helsjöns bibliotek!!

Bildresultat för what the night sings

 

Julklappar!

2019-12-17

Årets julklapp till alla bloggläsare blir ett av mina allra bästa lästips: den något bortglömde men alldeles förträffligt läsvärde författaren/astronomen Peter Nilson. Hittar du hans böcker på något bibliotek är de säkert – som på bilden nedan – lite frasiga i kanterna, för trots att han inte är så känd är det många som älskar Nilsons böcker.

Vad skriver han om då? Svår fråga. Rymden såklart. Historia. Myter. Musik. Hembygd. Ofta i en ganska salig röra. Ibland hittar han på. Ibland är det ren fakta. Populärvetenskap, magisk realism, science fiction.

Jag gick i gymnasiet när jag blev tipsad om hans bok Himlavalvets sällsamheter av en kompis. När jag hade läst den var det som att natthimlen öppnade sig och det bara regnade ner berättelser över mig när jag tittade upp mot stjärnorna. Allt från gamla grekiska myter till ganska sentida europeisk idéhistoria. Sedan dess tvekar jag aldrig att sluka en Peter Nilson-bok om jag mot förmodan skulle ramla på en som jag ännu inte har läst.

God jul och gott nytt år!

Nytt i hyllan

2019-11-19

Lagom till värsta höstrusket är bokhyllorna påfyllda med boknyheter. Till exempel ny bra poesi av Athena Farrokhzad, två böcker av Nobelprisvinnaren Olga Tokarczuk samt Augustprisnominerade Marit Kaplas bok om den värmländska byn Osebol.

Börja skolan

2019-09-12

Nu har höstterminen rullat igång sedan några veckor och två saker har hänt:

1 Vi börjar känna oss varma i kläderna efter att ha kommit igång med studierna och lärt känna varandra mer.

2 Nu behöver vi också ha lite varmare kläder eftersom sommaren har lämnat oss och hösten verkligen är här.

Vad passar då bättre än lite trevlig höstläsning, och varför inte på temat Börja skolan?

En kändis i både trollkarls- och mugglarvärlden, som har svenskt 20-årsjubileum i år, är Harry Potter. Läs, eller läs om, om hur det var för honom att börja skolan i Harry Potter och de vises sten. Helsjöns bibliotek har förstås haft Potter-böckerna länge, men eftersom de har lånats ut så mycket har de börjat falla i bitar. Vilken tur då att bokserien tack vare jubileet nu finns i finfin nyutgåva för vuxna Hogwartsfans!

Har du ännu inte läst Tara Westovers Allt jag fått lära mig är det verkligen dags. Oerhört välskrivet och fängslande. I boken berättar hon om steget från isolation och indoktrinering till att som 17-åring för första gången sätta foten i en skola.

Skolgång kan se så olika ut för olika personer. Det är väl inte minst Harry Potter och Tara Westover levande (?) bevis på. På en tropisk ö, sargad av krig, finns ingen lärare längre kvar. Den excentriske och bedagade Mr Watts, kanske lika förfallen som det gamla skolhuset, tar sig an att undervisa öns barn. Så berättar Lloyd Jones i boken Att tro på Mister Pip. Pip är förstås pojken i Charles Dickens klassiker Lysande utsikter, och det är just Dickens berättelse som blir basen i barnens särpräglade skolgång. En bok om hur litteratur kan förändra våra liv och om hur det kan vara att betrakta det man trodde att man kände med nya ögon.

Vila och växa

2019-06-05

Solen öser ut värme över Helsjön och idag har vi också fått fira skolavslutning. Lite sorgligt och ganska nära till tårarna är det alltid såna här dagar, men spänning och förväntan pirrar också i maggropen. Några av oss som varit med idag vet kanske inte alls vad som händer till hösten och hur livet kommer att se ut då. Andra av oss vet precis men ser fram emot sommaren och den vila som bara en lång ledighet kan ge.

Sommartid kan också betyda extra lästid, och för er som vill ha tips på sommarläsning kommer här tre böcker på tema uppväxt. Passar kanske bra så här års när allting runt omkring också tycks vara i växandefasen?

Lyktsken är titeln på den förträfflige författaren Michael Ondaatjes senaste bok. Två tonåringar lämnas ensamma i London på 40-talet och blir omhändertagna av en figur kallad Nattfjärilen och hans excentriska vänner. Hemligheterna är många och rollerna oklara. Boken har kallats såväl stillsamt mästerverk som elegant thriller och mörk saga.

En av vårens mest omtalade och gillade böcker är Tara Westovers Allt jag fått lära mig. I boken berättar hon om sin avskärmade uppväxt i en mormonfamilj och resan därifrån ut i stora världen. En bok om intolerans och upplysning, sanning och kunskap, men också om lojalitet och familjeband.

Ytterligare en bok som fått mycket uppmärksamhet är Jacqueline Woodsons Brun flicka drömmer. Här möter vi Woodsons egna memoarer från uppväxten som svart flicka i 60- och 70-talets USA – skrivna på fri vers. Att få den här typen av berättelse till sig i poesins form är en spännande upplevelse. På ett sätt blir texten ovanligt snabbläst, på ett annat sätt inbjuder den till att stanna upp och reflektera över läsningen.

Glad läsnings- vilande- och växandesommar önskar jag bokbloggens läsare!

Nordiska äventyr

2019-04-11

En kylig vårkväll efter promenad bland vitsippor och dimslöjor kan det vara mysigt att krypa upp i soffan med te, filt och ett riktigt spännande äventyr. Kanske någon film på tema nordisk folktro, eller en sagolikt vacker volym med gamla sägner? Kolla in utställningen i biblioteket, kanske finns där något som väcker din äventyrslusta?

Sov gott!

2019-03-29

Sömnen är så viktig för vår hälsa! Om du är nyfiken på den senaste sömnforskningen kan du låna någon av dessa två böcker som kvällslektyr:

Sömn dröm mardröm – kunskap och verktyg för god sömn av Steven James Linton och Ida Fink

Sömngåtan – den nya forskningen om sömn och drömmar av Matthew Walker

Detta är två böcker som fokuserar helt på sömn och dröm och hur sömn och ickesömn påverkar oss. Varför sover vi? Hur sover vi? Hur kan man sova bättre? Vad händer om man inte sover? Och hur är det med drömmarna – vad betyder de för oss? Spännande läsning om ett gäspigt ämne!!

Hållbara böcker

2019-03-19

Här kommer tre boktips på tema hållbarhet i vardagen:

Portionen under tian av Hanna Olvenmark

En trevlig kokbok som bjuder på bra mat för både dig, din plånbok och planeten. Alla recept är vegetariska och billiga att tillaga och ser fantastiskt goda ut. Jag grubblar bara över vad jag ska laga först: linsbollar med limesås eller spring rolls med jordnötssås?

I trädgårdsmästarens spår – kunskap för en hållbar trädgård av Elisabeth Svalin Gunnarsson

Den här boken lyfter fram kunskaper som gamla tiders trädgårdsmästare besatt – kunskaper som i många fall fokuserade på hållbarhet, även om man kanske inte sa så på den tiden. Högaktuellt för medvetna odlare, men boken ger också många inblickar i spännande trädgårdshistoria.

Ett hem med omtanke – harmoniskt, personligt och hållbart i längden av Ida Magntorn

En jättefin och inspirerande heminredningsbok som tar upp saker som plastbantning, sopsortering, klimatsmarta snittblommor och vikten av att inte köpa nytt. Rekommenderas varmt!