Våra utbildningarMusiklinjenDeltagare berättar

Deltagare berättar

Mattias Svensson har gått två år på Musiklinjen. Här kan du se hans film med glimtar från livet på Helsjöns Musiklinje.

 

Oliver  Stenström, född 1994, Göteborg

Varför valde du musiklinjen på Helsjöns folkhögskola?
– Jag gick hotell- och restaurangprogrammet på gymnasiet och jobbade något år i branschen, men sen kände jag bara att jag ville få musiken tillbaka. Jag hade hållit på en hel del med musik tidigare och nu ville jag börja på heltid. Jag sökte runt lite till olika skolor, men kände redan när jag körde hit att det var här på Helsjön jag ville gå.

Vad är det bästa med skolan?
– Våra lärare är otroligt duktiga. Och jag har lärt mig jättemycket bara av att ha musik runt om mig hela tiden. Gemenskapen är väldigt bra, och man utvecklar sin musikalitet i utbyte med andra elever. Hela skolan är lite som ett paradis faktiskt. Det är fint här hela året om, avskilt men ändå nära till Kungsbacka och Göteborg. Man är omgiven av natur och man kan bada i Helsjön året om, tack vare vedbastun. Och det är jättegod mat i restaurangen! Det är ett lite lyxigt liv, man blir omhändertagen och får gott om tid till det man vill göra.

Vad vill du göra sedan?
– Min dröm är att komma in på opera- eller en klassisk musiklinje, men jag ska även söka till musiklärarutbildningen. Oavsett vad som händer är jag nöjd bara att få ha gått de här åren på Helsjön. Jag har fått många verktyg som jag kommer att ha nytta av vad jag än gör.

 


Lotta Nilvall, född 1962, Kungälv

Varför går du på Helsjöns folkhögskola?
– Jag är här för att det var ”det jag hade kvar att göra”. Jag har jobbat som civilekonom i 25 år och trivs jättebra med det, men musiken har alltid varit en stor del av mitt liv. Min mamma gick hastigt bort för snart ett år sedan. Vi hade musiken som ett stort gemensamt intresse. Musiken är så viktig för mig att jag inte ville vänta tills det blev för sent. Med Helsjön kände jag att jag skulle kunna få en stor bredd – och samtidigt ha utrymme att kunna välja.

Vad är det bästa med skolan?
– Att lära sig musik inom ett stort fält – det är fantastiskt. Och lärarna är otroliga. De har gedigen kunskap och erfarenhet, och kvalitén på undervisningen är hög. Det är stort att gå här och få ägna mig åt musik på heltid. Miljön gör ju sitt till, en fantastiskt vacker omgivning som ger lugn och inspiration.

Vad ska du använda undervisningen till?
– Jag får en bred bas att stå på när det här läsåret är slut. Vart det tar vägen får vi se, men musiken och framförallt sången kommer att vara en aktiv del i mitt liv. Jag är så glad att jag tagit chansen och får utvecklas och växa inom musiken och som människa. Det här är verkligen folk-bildning. Det är häftigt att Sverige kan erbjuda folkhögskola som en möjlighet för alla.