Blogg

Jullovsläsning

2018-12-19

Idag har vi julavslutning på Helsjön och får önska varandra en god jul och ett gott jullov. Saknar du jullovsläsning kommer här tre tips:

I Andrew Petersons Wingfeathersaga har nu bok nummer två släppts på svenska. Har du inte läst ettan får du förstås börja med den, men tvåan som heter Flykten mot isvidderna är nog mitt allra hetaste lästips just nu. Bara så härlig och bra.

Maria Ernestams Brutna ben och brustna hjärtan – en alldeles omöjlig jul har jag inte (ännu) läst själv, men en roman om julen där allt gick fel som utspelar sig i närliggande Frillesås kan väl aldrig vara fel?

Sist och minst en liten tunn skrift vid namn Med skönhetens ärtgröna båt där Isabella Nilsson och Malte Persson översatt Edward Lears nonsenspoesi. Mysko och mysigt. Några av dikterna figurerade även i P1:s Dagens dikt ganska nyligen, så vill man lyssna finns det några smakprov där.

God jul!

Aednan – läsvärd Augustprisvinnare

2018-12-05

Linnea Axelssons Aednan som vann det skönlitterära Augustpriset 2018 är nog höstens mesta måste-läs.

Berättelsen som speglar samiska erfarenheter från 1900 fram till idag är berättad i korta, knappa ordrader. Boken är snarare en diktsamling än en roman, men upplevelsemässigt är det som att läsa ett långt släktepos.

Vackert, sorgligt, makalöst, fantastiskt. Gripande.

Nu åker vi!

2018-08-24

Nu är det äntligen dags för en av årets viktigaste och mest spännande resor – ett nytt läsår på Helsjön! Vad ska jag upptäcka i år, och vart kommer den här resan att föra mig? Och hurra vilket hållbart sätt att resa på – inga gigantiska flygplansutsläpp, utan tvärtom ska vi jobba stenhårt det här året just på att finna nya sätt att leva ett hållbart liv.

Själv har jag precis läst ut Philip Pullmans Lyras färd. Här får vi följa flickan Lyra från serien om Den mörka materian som spädbarn genom en hårresande resa under blöta förhållanden. Välskrivet med starka dialoger och en fint frammejslad beskrivning av en värld som liknar vår, fast förr i tiden, men ändå lik nutiden.

Pullman jobbar som vanligt på för att promota ateismen, men väver samtidigt in massor av magi. För mig känns den här boken mer som en kritik av den organiserade religionen än av religiositet i sig, men vi får väl se i kommande delar vart detta landar. Läsvärt är det i alla fall! Och lite läskigt, på ett par ställen.

För dig som hellre kollar en film tipsar jag om den danska produktionen Qeda. Här befinner vi oss i en värld som ännu mer liknar vår, fast i framtiden. Plus att vi också befinner oss delvis i nutid, eftersom det är en film om tidsresor och om hur nuet och det förflutna påverkar varandra. Fast egentligen kanske filmen handlar allra mest om hur det vi gör idag kommer att påverka framtiden – dvs vilka problem vi kan tänkas ställas inför om vi inte tar situationen på allvar och ställer om till ett hållbart liv. Vi får följa en man vars halva jag åker 80 år tillbaka i tiden i hopp om att rädda jorden från en blöt katastrof men som tyvärr tappar bort sitt halva jag. Så därför åker hans andra halva också dit för att så att säga hitta sig själv. Om det låter invecklat så är det för att det är det, men det är också absolut en sevärd film! Ett klockrent exempel på den allt mer populära genren Cli-fi (klimat-fiktion).

Ha ett väldigt bra liv!

2018-06-01

Idag har vi sagt hejdå till er, alla ni studerande som kommer tillbaka efter sommaren, och alla er studerande som inte kommer tillbaka efter sommaren! Vad tomt det känns på skolan redan, och vad trevligt det ska bli att se skolan fyllas med både nya och gamla bekantskaper till hösten!

Ett boktips till alla er som står och väger på tröskeln ut i nästa fas av livet är J. K. Rowlings (ja precis, upphovskvinnan till Harry Potter) bok Väldigt bra liv där man kan läsa det tal hon en gång höll för avgångselever på Harvard. Bland annat konstaterar hon att man inte ska vara rädd för att misslyckas och hur viktigt det är med en livaktig fantasi. Tankeväckande liten skrift med glimten i ögat.

Glad sommar alla bokbloggsläsare, vi ses till hösten!

 

Förstå världen!

2018-05-08

Läkaren, forskaren och folkbildaren Hans Rosling som gick bort 2017 arbetade intensivt med att försöka ge världen en positivare syn på sig själv. Som en sista replik har hans bok Factfulness – tio knep som hjälper dig att förstå världen kommit ut nu i vår. Boken, som är skriven tillsammans med Roslings son och svärdotter, vill visa på de tankefel som Rosling menar att vi ofta gör och som gör det svårt för oss att förstå vår omvärld. Boken, som börjar med ett test där du kan kolla dina egna faktakunskaper, tar upp tio olika ”instinkter” som riskerar att vilseleda oss, men också hur vi kan bryta med dessa tankefel så att vi förhoppningsvis kan fatta kloka och goda beslut om vår framtid.

Som bonustips skickar jag också med ett par rader om Kent Anderssons bok Völvor, krigare och vanligt folk som genom korta, läsvänliga artiklar och många fina bilder hjälper oss att förstå mer om hur världen såg ut på järnåldern. Andersson visar upp 30 spännande järnåldersfynd och berättar om dess historia samtidigt som han belyser de frågor som föremålen väcker.

Förändra världen!

2018-04-03

Tror du att du kan förändra världen utan att anstränga dig? Den frågan ställer sig Stina Oscarsson (regissör, dramatiker, fri skribent) i titeln till sin nya bok där hon resonerar kring konst och motstånd, samtal, frihet och demokrati. En handbok – om än full av tvivel – i hur vi ska upprätthålla demokratin. Den här boken liknar mest en tankebok. I korta, personligt hållna, stycken funderar Stina Oscarsson över saker som hur man kan göra sina ställningstaganden synliga, om lydnad och olydnad, om aktivism och konstens roll i sammanhanget. Dessutom är boken snyggt illustrerad av serietecknaren Sara Granér och rekommenderas varmt.

Och vidare på tema förändra världen: aktivism är ju en sak, men att ta ansvar för sitt vardagsbeteende en annan. Hur påverkar min konsumtion miljön? Medmänniskorna? Världsekonomin? Vad händer om jag slutar konsumera eller bara handlar second hand? Två böcker som berör just konsumtion är Katarina Bjärvalls Yes! Därför köper vi det vi inte behöver och Ingrid Sommar och Susanne Helgesons Köp dig fri! Medan Bjärvall framför allt fokuserar på mekanismerna bakom västvärldens köphysteri och hur de kommersiella makterna styr oss, gräver Sommar/Helgesson djupare i frågan kring hur vi kan leva långsiktigt i världen. De bjuder på många problematiseringar och visar att svaren inte alltid är så enkla, och att de skiljer sig åt beroende på vem man frågar. Men framför allt: att det kostar att konsumera på ett bra sätt.

Historiska utblickar

2018-03-23

Här kommer en kort presentation av några nytillskott i historiehyllan. Historieböcker kommer ofta stöpta i formen Tegelsten, men gemensamt för dessa tre små godbitar är att de är just små – trevligt läsvänligt format med alldeles lagom många sidor för att man faktiskt ska hinna läsa ut dem medan man fortfarande befinner sig i samma historiska epok som när man började läsningen 😉

Arvet och arvtagarna – fem tusen år av mesopotamisk lärdomshistoria av Taina Kantola & Lennart Warring

Jo, det får man ju erkänna, mesopotamisk lärdomshistoria är kanske inte det mest lättsmälta ämnet, men det vi får här är en väldigt lättläst och trevlig översikt. Vill du få bara en lagom inblick i Mesopotamiens litteratur, vetenskap och filosofi så är den här boken just den rätta. Sfärernas musik och hur man tänkte där till exempel, det bara måste man väl få veta lite mer om?

Roten till det onda – uppdelningen av Mellanöstern 1916-2016 av Ingemar Karlsson

För dig som vill förstå mer av och få en tydligare och inte minst historiskt rotad bild av konflikten i Mellanöstern får du här just detta av en mellanösternkännare med fin meritlista!

Riket på världens tak – en kort historik över inkariket av Patricia Temoche Cortez

Spännande och relativt lättläst genomgång av inkariket och dess historia. Perfekt för dig som vill veta mer om denna spännande kultur!

Tid för växande

2018-03-13

Om våren växer biblioteken så att det knakar. Kanske beror det på fenomenet bokrea, som trots att det verkar vara på utdöende fortfarande äger rum i februari. Massor av nya böcker har landat även hos oss på Helsjön. På bilden syns EN DEL av skörden. Alltså finns det många goda anledningar att ta några extra svängar i biblioteket.

Sagovärldar

2018-01-16

Två fascinerande sagovärldar har jag blickat in i på sistone. Fotografen Tobias Dahlin tar oss i sin bok Insjöar – där sagan möter verkligheten med ner i ett antal västsvenska sjöar, och de bilder han visar känns verkligen som hämtade ur en saga. Drömlika scener där gäddorna och grodorna framträder som spännande karaktärer med genomträngande blickar. Lite som i någon av Elsa Beskows berättelser eller som i en prålig antik sagosamling med jugendmässigt snirklande näckrosblad. Men detta är alldeles verkligt och långt mer fascinerande än den bruna dy jag sett framför mig när jag föreställt mig världen under ytan.

Därtill har jag också dykt ner i Andrew Petersons underbart förtjusande Wingfeathersaga. I första delen Mörkret över Aerwiar, som finns översatt till svenska, får vi möta de tre syskonen Igiby. De tycks ha svårt att inte hamna i trubbel samtidigt som både mörka och underbara hemligheter uppdagas under berättelsens gång. Över deras grönskande lilla by vilar en mörk skugga – gaddarna. Det är namnet på de ondskefulla ödleliknande varelser som kommit över havet efter det stora kriget, och som styr med fruktan över människorna. Utan att veta det står barnen Igiby i centrum för gaddarnas giftdrypande intressen, och snart lever barnen riktigt farligt. Detta är en bok som bjuder på riktigt härlig och hederlig mysfantasy, och dessutom flera gapskratt då det dessutom serveras rikligt med träffsäkra skämt. Ibland ordvrängerier som kanske främst är riktade till de yngre läsarna, men ofta också underfundiga och tokroliga kommentarer, kanske i någon av de många och långa fotnoterna. Vill man veta redan nu hur det går för syskonen Igiby bortom den första bokens horisont får man ge sig på den engelska utgåvan vars samtliga delar finns i bibliotekets avdelning för engelsk skönlitteratur.